Hey Grup, Anadolu'daki yatırımlarını büyütüyor. Geçen yıl Hey Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Aynur Bektaş'ın memleketi Çankırı Çerkeş'e açılan konfeksiyon fabrikasının ardından eşi Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Bektaş'ın memleketi olan Nevşehir Hacıbektaş'a da yine bir konfeksiyon fabrikası açıldı.
3 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikanın açılışı önceki gün Turizm ve Kültür Bakanı Atilla Koç ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun katılımıyla gerçekleşti. Ancak Hey Grup'un Hacıbektaş yatırımları, konfeksiyon fabrikasıyla sınırlı kalmayacak. Grup, halihazırda devam eden 100 villalık konut projesi yatırımının yanı sıra 2007 sonunda 5 yıldızlı bir otel için de temel atacak. Hey Grup'un 2007 yılı sonuna kadar Hacıbektaş'a yaptığı yatırım 20 milyon doları bulacak.
Bölge halkı 'iş istiyoruz' dedi, fabrika yapıldı
Hey Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Aynur Bektaş, Hacıbektaş'ta aldıkları araziye otel yapmak için 5 milyon dolarlık bütçe ayırdıklarını belirterek, bölge halkından ve yerel yöneticilerden gelen talep doğrultusunda otel yerine konfeksiyon fabrikası kurduklarını söyledi. Fabrikanın ilk etapta ayda 100-150 bin parça mal üreteceğini kaydeden Bektaş, "Üretimin tamamı ihraç edilecek. Şu anda ihracat rakamımız aylık 500 bin dolar. Yıl sonuna kadar 2-3 milyon,
2007 sonunda da 10 milyon dolar olur" dedi. Şu anda Esprit'ye üretim yaptıklarını anlatan Bektaş, Levi's, Reebok gibi markalara da üretim yapacaklarını söyledi. Hacıbektaş fabrikasında 200 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Bektaş, "Çerkeş'teki fabrikaya da 250 kişi ile başlamıştık. Şu anda 550'ye ulaştı. Hacıbektaş için de önümüzdeki yıl istihdam hedefimiz 550-600 kişi" diye konuştu.
100 villaya başlandı otel yatırımı yolda
Bektaş, Hacıbektaş'ta 100 villadan oluşan konut projesinde, deneme villasının inşaatının tamamlandığını belirterek, "Buradan Almanya'ya giden çok sayıda gurbetçi var. Bunlardan yoğun talep alıyoruz. Villalara şimdiden 20-30 tane talip çıktı" dedi. Konut projesine toplam 7-8 milyon dolarlık yatırım yapacaklarına işaret eden Bektaş, villaların satışından elde ettikleri gelirle de otel yatırımı gerçekleştireceklerini ifade etti. Hacıbektaş'ın turizme yönelik bir bölge olduğuna işaret eden Bektaş, 2007 yılının sonunda temelini atacakları otele en az 5-6 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydetti. Bektaş, "Beş yıldızlı olacak otel daha çok yerli turiste hizmet verecek. Kongre turizmine yönelik olarak kurulan otelimizin 2008 sonunda bitmesini planlıyoruz" dedi.
Bektaş, 2007 yılı sonuna kadar konfeksiyon fabrikasına yapacakları ilave yatırımlarla toplam yatırım bedelini 20 milyon dolara çıkaracaklarını anlattı.
Hey Grup'un farklı yatırım alanlarına kaymakla birlikte tekstilde küçülmeyi asla düşünmediğini ifade eden Aynur Bektaş, 2006 yılında tekstildeki cirolarını 140 milyon dolara çıkaracaklarını söyledi.
Öncelik kadınlar
Hey Tekstil'in Çankırı ve Nevşehir'deki iki fabrikasındaki çalışanların tamamına yakını kadın. Aynur Bektaş, mecbur kalmazsa erkek personel almayacağını belirterek, "Özellikle Nevşehir turizm potansiyeli olan bir bölge. Bu yüzden erkeklerin iş bulması daha kolay. Ayrıca işe almadan önce çalışanları 2 aylık bir eğitime tabi tuttuk. Erkekler devam etmediler" dedi. Hacıbektaş fabrikasındaki personelin çoğunun lise ve üniversite mezunu olduğunu belirten Aynur Bektaş, makine başında oturanların önümüzdeki günlerde idari kadroya alınacağını da açıkladı.
2008'de Paris'te kendi markamızla yer alacağız
Hey Grup, İngiltere, İspanya, İtalya ve Almanya'dan sonra ekim ayında da Paris'te bir showroom açacak. Showroomlarında yerli ve yabancı 50 dizaynır çalıştığını ifade eden Bektaş, "Bu showroomlara her ay 75 bin Euro gidiyor. Ama emeklerimizin karşılığını almaya başladık. Showroomlarda alınan siparişler Türkiye'ye geliyor. 2005 yılı öncesinde 3,5 dolar olan parça başı ücretimiz şu anda 6,5 dolara çıktı. Artık daha katma değerli ürünler üretiyoruz" dedi. Bektaş, 2008 yılında Fransa'da kendi markalarını satmayı planladıklarını belirtti.
Kuru aşağı çekerlerse bize yazık ederler
Aynı zamanda Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı da olan Aynur Bektaş, tekstil ve hazır giyim sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Döviz kurunun tekrar düşüşe geçtiğini anımsatan Bektaş, kurun düşük tutularak, içeriye ucuz mal sokulmaya çalışılmasının yanlış bir düşünce olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Hükümet biraz seçim politikasına girdi gibi geliyor. Üretime ihracata dayalı olmayan bir politikaların sürekliliği yoktur, bir süre sonra çöker. Merkez Bankası'nın aynı hatalara düşmemesi gerek. Döviz rezervini 60 milyar dolar yerine 80 milyar dolara çıkarsaydı kurlar bir parça yükselir biz de mağdur olmamış olurduk. Şu durumda Merkez Bankası alım ihalelerine başlamalıdır. Kurun dolarda 1.500, Euro'da da 1.900 YTL'nin altına inmemesi lazım. Kuru aşağı çekerlerse bize yazık ederler."
Tekstil ve hazır giyim sektörünün kabuk değiştirdiğini belirten Bektaş, küçük firmaların yavaş yavaş sektörden çekildiğini, sektörde kümelenmelerin yaşandığını söyledi.
-DUNYA-
|