Ayakkabı ve tekstil ürünleriyle ilgili mevzuatın hazırlanması ve uygulanması konusunda yapılacak çalışmalara altyapı oluşturacak tekstil ve ayakkabı teknik komitelerinin, çalışma usul ve esasları belirlendi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın konuya ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Ayakkabı Teknik Komitesi (AY-TEK); Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü, Türk Standardları Enstitüsü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği, Türkiye Deri Sanayicileri Derneği, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği'ni temsil eden üyelerden oluşacak.
Tekstil Teknik Komitesi (TEKS-TEK) ise Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü, Türk Standardları Enstitüsü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası, Türkiye Tekstil Hazır Giyim Deri Sanayi Teknoloji ve Tasarım Araştırma Geliştirme Vakfı, Ankara Giyim Sanayicileri Derneği, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Türk Tekstil Vakfı, Türkiye Terziler ve Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu'nu temsil eden üyelerden oluşacak.
AY-TEK ve TEKS-TEK, kendi sektörleriyle ilgili mevzuat dahilinde üretim, ithalat veya ihracat yapan sektörlerinin, mevcut durumunu tespit edecek, teknik mevzuat uyum sürecinde ve sonrasında ilgili yönetmelikler ve yapılan uygulamalar kapsamında, sektörden bilgi akışını sağlayacak.
Her komite, kendi sektörüyle ilgili yönetmelikler kapsamında; ürünlerin kontrolü için ihtiyaç duyulan gerekli ölçüm cihazlarını, test ve laboratuvarları tespit edecek, mevcut laboratuvarların koordinasyonunu sağlayacak. Ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu ve uluslararası kurumlar ve ilgili diğer kuruluşlar tarafından düzenlenen, sektörlerini ilgilendiren toplantılara katılım sağlamak için ilgili kurum ve sektör temsilcilerini belirleyerek, Bakanlığa öneride bulunacak.
Komitelerin Başkanlığı'nı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü ve/veya genel müdür yardımcısı, başkan yardımcılığını ise genel müdürlüğü temsil eden üye yürütecek.
AY-TEK ve TEKS-TEK komite başkanının toplantı gündemini içeren yazılı daveti ile ve en az üye tam sayısının 2/3'ü ile toplanacak ve oy çokluğu ile karar alacak. İlk toplantı, bakanlığın yazılı daveti ile yapılacak. Komite kararları tavsiye niteliğinde olup, bakanlık tarafından değerlendirilecek.
-DUNYA-
|