EGS Holding şirketlerini yeniden canlandırarak EGS Bank'tan kaynaklanan borçları ödeme planında umutlar Sakarya'da gerçekleştirilmesi planlanan İpekyolu Vadisi Serbest Şehir Projesi'ne bağlandı.
EGS ortaklarının kurduğu Denizli-İzmir Giyim Sanayicileri Dış Ticaret AŞ (Deniz AŞ), projenin önündeki hukuki engeli aşmak için hükümete proje alanının yaklaşık yüzde 40 oranında küçültülmesi önerisini sundu. Daha önce Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı odalar tarafından açılan davalar nedeniyle projede ilerleme sağlanamamıştı.
Deniz AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı geçtiğimiz yıl bırakan Fikret Mısırlı, proje alanının daraltılması konusunda kararı Bakanlar Kurulu'nun vereceğini söyledi. Bakanlar Kurulu'nun İpekyolu Projesi lehine karar vermesi halinde projeyi tamamlayacaklarını ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) işbirliği ile şirket hisselerini yabancı yatırımcılara satıp borçlarından kurtulacaklarını açıklayan Mısırlı, "Bakanlar Kurulu'nda istediğimiz sonuç çıkarsa İpekyolu Projesi ile belki EGS'nin ruhunun yeniden canlanması ve borcunun ödenmesi yönünde çok önemli bir fırsatı yaratmış olacağız" dedi.
İpekyolu Serbest Şehir Projesi'nin hukuki engeller nedeniyle hayata geçirilemediğini anlatan Mısırlı, "Danıştay, TMMOB'un 80 milyon metrekarelik İpekyolu Serbest Şehir Projesi'ne itirazlarını haklı buldu. Konu Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Anayasa Mahkemesi'nden alanımızın çok büyük olduğu ve yeni bir düzenleme yapılması yönünde karar çıktı. Bu kararı hükümete sunduk" diye konuştu.
Borcu ödemeye hukuki engel
Proje alanını yüzde 40 oranında küçülttüklerini, fizibiliteyi gözden geçirdiklerini vurgulayan Mısırlı, kendilerine 5 yıl önce verilmiş bir lisans olduğunu kaydetti. Bölgenin 49 yıllığına işletilmesi lisansını aldıklarını kaydeden Mısırlı, devletin topraklarını kimseye satmadıklarını ifade etti.
Mısırlı, şöyle konuştu: "EGS gibi bir modeli yarattık ve cezalandırıldık. Hatalarımız vardı, hata yapanlar bugün bedellerini ödüyor. Bankamız elimizden gittiğinde bu hataların bedelini ödedik. Ama diğer şirketlerimize el konuldu ve hiçbiri ekonomiye kazandırılmadı. Dolayısıyla siyasi iradesizlikle birlikte İpekyolu Projesi'nin alanıyla ilgili Danıştay'ın verdiği kararı siyasi karar olarak görüyorum. Bu nedenle TMSF ile borcumuzu yapılandırılıp ödeme takvimi başlatamadık."
Projenin hayata geçeceği alanın 32 kilometre sahil şeridi ile stratejik bir bölge olduğunu vurgulayan Mısırlı, İpekyolu'nun Türkiye'nin tonajlı gemilerin yanaşabileceği önemli limanlardan bir tanesinin yapılabileceği bir bölge olduğuna işaret etti.
EGS: Çok ortaklı başarının hazin sonu
Çoğu İzmir'de faaliyet gösteren tekstil ihracatçısı 99 işadamının biraraya gelerek 1993 yılında temellerini attığı Ege Giyim Sanayicileri (EGS) Grubu başlangıçta bir dış ticaret şirketi olarak faaliyete geçti. Şirket kısa sürede büyük başarı kazanırken, 1995-2000 yılları arasında üst üste ihracat şampiyonu oldu. Grubun bu başarısı ABD'nin en prestijli üniversitelerinden Harvard'da ders olarak okutulurken, "İhracatta Türk modeli" olarak tanıtıldı. Grup büyümesini daha sonraki dönemde de sürdürerek birçok sektöre hızlı bir giriş yaptı. EGS adıyla banka, faktoring, enerji, giyim, perakende dağıtım ve makine sanayi gibi alanlara da yatırım yaptı ve kendisine bağlı çok sayıda firma yaratarak holdinge dönüştü. 1995 yılında EGS Yatırım Bank adıyla kurulan ve 1996'da ticari banka statüsüne kavuşan EGS Bank, 9 Temmuz 2001 tarihinde TMSF'ye devredildi. TMSF, bankayla birlikte iştiraklerinin yönetimini de devralınca grubun varlığı fiili olarak son buldu.
-DUNYA-
|